Responsive image
« Tillbaka

Lyssna på panelsamtal

Under Almedalsveckan i Visby arrangerades två panelsamtal med medborgargolvet som utgångspunkt. Se filmerna från dem här:

Från fullvärdig medborgare till ett liv i husarrest
Tisdagen 1 juli 2014

Neddragen personlig assistans har gjort att personer som tidigare varit fullvärdiga medborgare nu lever ett liv i husarrest. Sverige har nyligen fått skarp kritik för detta av FN.

Samtalet fokuserar på vad vi kan göra åt den akuta situation som uppstått, vilken hjälp vi kan få av FN-konventionen och vad de högsta ansvariga politikerna ska göra för att ändra den nuvarande absurda situationen.

Medverkande: Gustav Fridolin, språkrör, Miljöpartiet.
Thomas Hammarberg, Europarådets tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter.
Jonas Franksson, projektledare Medborgargolv och delvis i husarrest, STIL.
Åsa Puide, samhällsdebattör och socionom och delvis i husarrest.
Moderator: Susanne Berg, STIL.

Hur utvecklar vi välfärdsstatens roll som befrielseprojekt – behovet av ett medborgargolv
Torsdagen 3 juli 2014

Rättigheter dras in, människor hamnar i fattigdom och allt fler kan inte längre leva självbestämda liv. I Sverige har vi varit bra på att bygga golv för medborgaren, men alla har inte omfattats. Hur bygger vi ett golv som säkerställer varje medborgares rätt till frihet, trygghet och jämlikhet?

Även detta samtal tar avstamp i indragna rättigheter, men fokuserar på hur vi ska utveckla välfärdsstaten. Med utgångspunkt i välfärdsstatens goda och dåliga arv från folkhemstanken diskuteras vilka som är och har varit medräknade i det svenska välfärdsbygget. Rätten att få vara människa och inte ses som antingen en arbetare eller bidragstagare, samt om vi har råd med det kommunala självstyret.

Medverkande: Gudrun Schyman, talesperson, Feministiskt Initiativ. Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta-Sköndal Högskola.
Jonas Franksson, projektledare Medborgargolv och delvis i husarrest, STIL.
Moderator: Susanne Berg, STIL

Dela Medborgargolvet

STIL Logga Copyright © 2014 STIL